SAP AppHaus irodája, Budapest

SAP AppHaus irodája, Budapest

Tervező:
Helye:
1031 Budapest, Graphisoft park Hx épület
Munkatársak:
Sági Gergely, Boros Judit
Építés éve:
2014
Fényképek:
Szentiváni János

 

A SAP AppHaus irodájában a Bauhaus építészeti és belsőépítészeti elvei lettek ötvözve a design thinking módszertanával. Az iroda átadására 2014. október 16-án került sor a Graphisoft Parkban.
A németországi, walldorfi székhelyű SAP-nak több, mint 130 országban van irodája. A vállalat az üzleti szoftverek és az azokhoz kapcsolódó szolgáltatások legnagyobb, világszintű vezetője. A világ vezető üzleti szoftvergyártójaként az SAP olyan termékeket, szolgáltatásokat kínál, amelyek segítik az üzleti innováció felgyorsítását.
Az SAP Hungary Kft. a hazai informatika egyik legnagyobb szoftver cége. Székhelyük a hazai bérirodaházak élmezőnyébe tartozó Graphisoft parkban található. A cég fejlődése újabb irodaterek kialakítását tette szükségessé egy fejlesztői munkacsoport számára. A bővítés a Horváth Zoltán által tervezett Hx épületben valósult meg az SAP legújabb innovatív irodakoncepciója szerint.
App Haus elv Az "App Haus" elnevezésű tervezési elv lényege, hogy a kreatív munkát végző szoftverfejlesztők munkakörnyezetüket tetszőlegesen változtathassák át egy adott szituációnak vagy munkamódszernek megfelelően. Alapeleme az együtt dolgozásra alkalmas flexibilis terek. Olyan nyitott munkaterületek, melyek a könnyedén mozgatható, görgőkön guruló bútorokkal alkalmasak az állandó változásra. Ez a "befejezetlenség" erősíti a munkatér műhelyszerűségét, mely inspirálja a fejlesztők közötti kommunikációt és a felszabadult mindennapi irodai munkát.
Belsőépítészet Az 1800 m2 alapterületű irodatér arculatát és belsőépítészeti karakterét az SAP magyarországi és nemzetközi képviselői magyar építészekkel terveztették. A Value4Real Kft. csapatának az "App Haus" elveket a meglévő irodatér adottságaival és a tervezési program funkcióival kellett összehangolni.
Az ex-indusztriális terület sajátos, egyedi karakterrel rendelkezik, melybe jól illeszkedik az alapelv. Az irodatérben nincsenek fallal leválasztott helyiségek. A nyitott, egybefüggő terekben a csapatmunkát segítő írható mobil falak adják a flexibilisen alakítható munkakörnyezet alapját, melyek fontos kommunikációs eszközei is egyben a fejlesztőknek. A másik jelentős elem a mozgatható mobília, mely az írhatóság mellett a szeparálást és a hangelnyelést segíti a fejlesztő csapatok között. Hogy a terek minél flexibilisebben alkalmazhatóak legyenek minden egyes bútordarab is - az asztalok, székek és kis tárolók - görgős lábakkal vannak felszerelve. A jellemzően laptopon dolgozó fejlesztők könnyen magukkal tudják vinni eszközeiket, ezzel is fokozva a változatosságot, mely a kreatív munka szabadságát segíti. Így a végeredmény is egy olyan munkatér, amiben minden folyamatos változásában van a befejezetlenség esztétikájával.
A belsőépítészeti koncepció egyik alapja a nagyteres irodatér és a belső területekre tervezett multifunkciós terek színvilágának éles kontrasztja adja. A "műhely" elnevezésű teret, tárgyalókat, média helyiséget tartalmazó belső zóna padozatának harsány sárga színe beviágítja a közvetlen ablakkapcsolat nélküli területet és szinte kifolyik a nagyteres irodába az üvegfalakon keresztül. A kreatív munkatér szertelenségét, látszólagos zsúfoltságát a bútorok fekete-fehér-szürke színárnyalata kívánja kompenzálni. Ennek ellentéteként a bejárati-fogadótérben és az étkező területeken sötét tónusú padlón színes mobíliák segítik a kikapcsolódást. A fogadótérbe telepített két szabadon álló bútorelem határolja az étkezőket és egyben magába integrálja a konyhapultokat és a gardróbot.
A flexibilis és inspiráló irodaterek kialakításának célja a fejlesztői munka hatékonyságának optimalizálása mellett a csapatban való munka lehetőségeinek felfedezése.

Kapcsolódó épületek, tervek