Átlátszó megoldások, Budapest

Átlátszó megoldások, Budapest

Tervező:
Helye:
1037 Budapest, Jablonka út 45.
Munkatársak:
statika: Takács János | gépészet: Léderer György
Építésziroda:
Építés éve:
2015
Fényképek:

 

A 20. század elejéig a főváros budai oldalának lejtőin, vagyis az Óbudán lévő domboldalon szőlőskertet sorakoztak. A század második felétől kezdve a szőlőművelés kezdett lassulni, és a szőlőültetvények helyébe kisparcellák és hétvégi ingatlanok kerültek. Az 1990-es évektől egyre több családi ház épült ott. Az egykori szőlőültetvények egyetlen emlékeztetője a tipikus "öves alakú" telkek: a keskeny, hosszú telkeket gyakran két részre osztották, a telek határoló utca melletti felső részre és az alsó pedig a telekre.

Ez a kétemeletes (földszintes és első emeletes) családi ház egy 2299 m2-es alsó telek egyikére épült, amelyet egy utcai járdával kapcsolt az utcára. Tervének kiindulópontja a telek lejtése volt. Ezért az utcán a járda mentén a ház bejáratáig sétálva egy emeletes épületet látnak, de a terep emelkedésével a ház fokozatosan kétszintes válik.
Ahogy körbejárjuk az épületet, a kétemeletes forma fokozatosan megjelenik. Ahogy a forma megjelenik, a ház kinyílik a kertre: az épület egyszintes zártabb bejárati részével szemben, a ház a kertre néz, a tájat alapvetően homogén homlokzat üveg tolóajtókkal. A ház külső megjelenése elegáns, nyugodt. Egy keresztmetszetű és hosszanti tartóelemekkel ellátott monolit vasbeton födémrendszerrel, valamint építőkövekből készült teherhordó falakkal készült.
Az elegancia, az anyagok visszafogott használata a belső terekben is jellemző. Az utóbbiak csak a legszükségesebb bútorokkal rendelkeznek, így a belső terek tágasak. A földszinten található közösségi- és magánterek az első emeleten több belsőépítészeti megoldással kapcsolódnak egymáshoz: az ágy és a szekrények parkettás burkolata kivételével mindenütt alkalmazzák ugyanazt a tömörített díszburkolatot és falazatot. Az falak egyenletesen fehérek. Az első emeletre vezető acélszerkezetes lépcső, amely monolit vasbetonból készül, egy konzolos kialakítással rendelkezik, amely szinte lebeg és szétesik az térben.
A teljes földszint már a bejárattól látható, mivel a különféle funkcionális egységek (konyha, étkező, nappali, iroda) üvegfalak és csúszó üvegajtók határolják. Ezenkívül a ház egy építészeti és egyben belsőépítészeti dizájnnal is rendelkezik: a különféle funkcionális egységek találkozási pontján az első emeleten egy speciális üvegkubó nyílik, amely a tetőteret felnyitva egy csodálatos 100-150 éves olajfa áll a belsejében.

tothproject