Nagy Balázs-kúria, Izsák

Nagy Balázs-kúria, Izsák

Tervező:
Helye:
6070 Izsák, Nagy Balázs dűlő
Építés éve:
1903
Fényképek:
FME

 

A kúria Izsák külterületén, Ágasegyháza határban található, történetéről, építésének idejéről nem sok adat maradt fenn. 1889-ben Uzovics Pál birtokát felparcellázták. A birtok bankon ke­resztül került eladásra, a földmérést Nagy Balázs végezte. A helyi Népbank kidolgozta a vevők számára a kedvező kölcsön felvétel módját. Ekkoriban sokan települtek Izsákra. A kimérés után megkezdődtek a földmunkák, szőlőültetés, lakóház építése. Itt épített szép birtokán impozáns eklektikus, szecessziós elemekkel díszített lakóházát Nagy Balázs, akit akkoriban nagyságos embernek hívtak a tanyasiak.
A kúria 1945 utáni államosításokat túlélve, magán kézben maradt, most is lakóházként használja, a Nagy család leszármazottja, unokája lakja a házat, akit szintén Nagy Balázsnak hívnak, nyolcvan éves.
A kúraépületre is ráférne a gondoskodás. Sokan érdeklődnek a kúria iránt, de Balázs bácsi nem tárgyal a potenciális vevőkkel. Azt mondja, amíg él, a kúria nem eladó. Harminc unokatestvére van országszerte, halála után ők öröklik a házat, s a birtokot.

Becsült földrajzi hely