Kutató- és irodaépület, Budapest

Kutató- és irodaépület, Budapest

Tervező:
Helye:
1104 Budapest, Gyömrői út 32.
Tervezőiroda:
Munkatársak:
Vezető társtervezők: Oláh Éva, Tóth Zoltán
Építész tervezők: Lasztóczi Péter, Szatmári Gábor, Dobos Botond, Simon Móni, Dobos András
Iparművész: Ambus Sándor, Baróthy Anna, Dombi Lívia, Magyar Éva, Merényi Zoltán, Balogh Eleonóra, Buczkó György
Társtervezők: IPARTERV, TERRAPLAN 97, CHEMITECHNIK-PHARMA Mérnöki Iroda, TŰZ-ÉRT-Ő Bt., Fórián Szabó Péter
Építés éve:
2005

A Gyógyszergyár teljes hosszútávú, építészeti, arculati terveinek elkészítése után irodánk lehetőséget kapott az egységes koncepció első elemeként megvalósuló épület: a Kémiai- Kutató- és Irodaépület (KKI) megtervezésére. A városkoncepciónak megfelelően alakítottuk az épületet. „U” alakú alaprajzával a Gyömrői út felé térfalat képez, ugyanakkor két szárnyával a belső passzázs felé fordul, így a lehető legnagyobb felülettel kapcsolódik a belső zöld zónához. Az épület bruttó 22.000 m2-én irodák és a legkorszerűbb technológiának megfelelő laborok helyezkednek el.
Az „L” szárnyban a laborok, az „I” szárnyban az irodák kaptak helyet. A laborok kialakításánál egy új funkcionális elrendezést dolgoztunk ki, ami egy teljesen átlátható, nyitott elrendezést eredményezett. A két funkcionálisan önálló egység építészetileg is külön megformálást kapott. Az irodaépület szürke homokkő burkolatos tömbje és a labor fémburkolatos, monitorablakos tömege kifejezi a mögöttük meghúzódó funkció különbségét. Mindkét szárny a műszaki követelmények és használati igények legoptimálisabb kialakítására törekszik.
Az épület szárnyai között a hátsó udvarban helyezkedik el az erős mágneses műszerekkel felszerelt NMR-labor. A műszerek mágneses védőtávolságának megtartása miatt mindhárom műszer saját „szentélyt” kapott, mely tördelt felületekből összeállított, éles tömegeivel ellensúlyozza az előcsarnok áramló hídjait, még jobban kiemelve ezzel az épület két szabadon formált pontját.

Beélsőépítészet
A két racionálisan felépített funkcionális egység közötti kapcsolatot a tágas, szabad formálású előcsarnok teremti meg, mely erőteljes szoborszerű hídjaival sugallja a két funkció közötti elválaszthatatlan, de laza kapcsolatot. Az előcsarnokot mindkét irányban teljesen átlátható üvegszerkezetű üvegfal határolja, ami kialakításával és 23 m magasságával Kelet-Európában egyedülálló. Ez az áttetszőség teszi lehetővé, hogy az előcsarnok mintegy külső térként jelenjen meg és a főépület elkészültéig reprezentációs szerepet is betölthessen.
Célunk az volt, hogy olyan építészeti környezetet hozzunk létre, ami méltó a nemzetközi szinten elismert kutatók számára. Így az épület a régió egyik legjelentősebb gyógyszerészeti kutatási intézményévé válhat.