Moonvalley Borászat, Mád

Moonvalley Borászat, Mád

Tervező:
Helye:
3909 Mád, Batthyány utca 69.
Munkatársak:
Holovits Annamária, Pém Ildikó, Tolvaj Tamás
Építésziroda:
Építés éve:
2009, 2012
Fényképek:
Szendrői Júlia (2009)

 

2012 őszén adták át a Moonvalley Wines új borászati épületét, mely által a több ütemben épülő, komplex beruházás új szakaszba léphet.
Előzmények és áttekintés A helyszín Tokaj-Hegyalján, Mád belterületén található, ahol a cseréptetős épületek, a szűk utcák, a házak közötti pincelejáratok határozzák meg a település jellegét. A Moonvalley Wines ebben a sűrűn lakott rendszerben kívánta kialakítani a maga borászati komplexumát, mely egy több száz éves pincerendszer fölött létesült. A megbízó célja az volt, hogy olyan birtokot hozzon létre, mely illeszkedik ehhez a páratlan környezethez, hosszútávon értékálló, és méltó a borrégió hírnevéhez. Ezért első lépésként egy 19. századi kis házat alakíttatott át a borászat céljaira a BORD Építész Stúdió segítségével, majd ugyanezen a telken építtette fel új üzemét.

A régi épület
A telken álló eredeti épületről fennmaradt elérhető emlékek 1849-ből származnak: az épület hagyományos három osztatú kőház volt, melyet a későbbi időkben egy tornáccal és számos melléképülettel toldottak meg. A melléképületek és a tornác rossz szerkezeti állapotukból adódóan elbontásra kerültek, viszont a főépület külső főfalai jó állapotban voltak, ezért megmaradhattak. Mivel az eredeti lakófunkció helyett borászati üzem kialakítása volt a feladat, ezért a meglévő épületben kapott helyet a fogadó-, a tárgyaló- és kóstolótér, valamint az iroda, az ehhez kapcsolódó bővítményben pedig a modern borászati üzem kapott helyet a laborral és a történelmi, 2 km hosszú, többszintes pincelabirintushoz újonnan épült lejárattal. Az eredeti épület meglévő kőfalán található nyílások helye megmaradt, de modern, mai megfogalmazásban született újjá. A hőszigetelő üvegezésű nyílászárók a fal síkján túlnyúló, kívülről acéllemez borítású, natúr tölgyfa keretezést kaptak, melynek felső síkján egy, az ablak teljes hosszában végigfutó, rejtett, led világító sáv került kialakításra, ezáltal még inkább hangsúlyozva a kontrasztot a régi és az új értékek között – nappal és éjjel egyaránt. A bővítmény az udvar felől vasbeton pillérvázas szerkezetű, de a domboldal – vagyis a meglévő pincerendszer – irányából vízzáró vasbeton fal hordja a tetőszerkezetet. A beltérben a nyitott fedélszék által létrehozott tér a látszó, természetes anyagok (pl. a nyers beton, natúr tölgyfa) használatának köszönhetően precíz, üzemi hangulatot sugároz.
Az új épület
Eddig a "kisház", ez a 19. században épült, a fentiek szerint kibővített épület adott otthont a borászatnak, de mivel a telek adottságai és a helyi szabályozás nem adott lehetőséget a további bővítésre, a szomszédos üres telken, egy 7000 m2-es, ősfás területen, 2 km hosszú pincelabirintus felett épült fel a Moonvalley Wines új borászati épülete. A régi "kisház" gazdasági épületként tovább üzemel, de a megnövekedett termelői igényeket 2012 őszétől az új borászati épület elégíti ki.
Az új borászati épület tájba simuló koncepciójával olyan épület kidolgozása volt a cél, amely a támfalakkal tagolt terület meglévő egyensúlyát nem borítja fel és előtérbe helyezi a meglévő építészeti és természeti értékeket. A telken, az egyik támfalban, a 60-as években épült, leromlott állapotú szociális blokk helyén került kialakításra az új borászati épület, ezzel befoltozva a keletkezett sebet. Az épület felett zavartalanul folytatódik a völgyoldal lankás vonulata. A belső térsorok kialakítása egyszerű és áttekinthető: közvetve vagy közvetett módon a teljes technológiai folyamat a szemünk elé tárul. A tiszta, korszerű feldolgozást a technológiai terek világító álmennyezet teszi még áttekinthetőbbé, a múzeumi szerkesztésű terekben a legmodernebb borászati technológia ipari elemei kortárs műalkotásokként jelennek meg.

A jövő
A hosszú távú tervek szerint az új borászat mellett a jövőben egy látogatóközpont is épül majd, mely jelképszerű megjelenésével hívja fel a figyelmet a régió értékeire. A tervezésnél tehát fontos szempont volt a későbbi tervek figyelembevétele. Az épületek egyfajta kapukként lettek értelmezve, melyek izgalmas átmenetet képeznek a pincerendszer labirintusa és napfényes szőlőültetvények között. A megbízó döntése alapján a telek eddig elzárt, gádorokkal teli történelmi területe közparkká alakul, ismét a település részévé válik.
Az idei szüretet az új épület fogadta már, de a pincerendszer felújítása, a közpark és a borkóstoló- kilátóterasz rendezése várhatóan 2013. tavasszal fejeződik be. A birtok végső képét a látogatóközpont felépülése után nyeri majd el.