Arany Sas Patika, Budapest

Arany Sas Patika, Budapest

Tervező:
Helye:
1014 Budapest, Tárnok utca 18.
Építés éve:
1500

 

Emeletes barokk sarokház középkori maradványokkal, kora klasszicista homlokzattal. Ma Patikamúzeum. Zárt sorban épült a Tárnok és az Anna utca sarkán. Szárnyaival udvart zár körül. ÉK. tájolású. Egy emeletes, részben alápincézett. Bejárata az Anna utcából, lépcsőháza a kapualjból nyílik. Az utcai főszárny 2, a többi 1 traktusos.
Tárnok utca homlokzata barokk, 6 axisos. Földszintjén magas kőlap lábazat és nútázott falfelület. Ki-be nyíló ablakok kő keretben, újabb köztes ráccsal. A Patikamúzeum bejáratát copf kőkeret övezi, tükrös faragású tokszárakkal, magas copf stílusú, füzérdíszes feltéttel, azonban ez síkra lefaragott. Széles osztópárkány, majd fölötte soktagú könyöklőpárkány fut végig. Emeletén ugyanolyan ablakok. Szoborfülke csillagos ég mintával festve, benne Kovács Margit kerámiája: kő talapzaton Madonna. Egytagú főpárkány zárja. Nyeregtető, hódfarkú cserép, kémények régi mintájú fejjel. Az Anna utcai homlokzat a főszárny terjedelmében oromfalas, majd tört alaprajzú síkkal halad tovább. Sima falfelületek, a párkányok nem fordulnak át. Csak a nyílászárók bontják meg a díszítetlen felületet, meglehetősen rendszertelen elosztásban. Némelyik ablak kőkeretes. A Patikamúzeum íves ajtó-ablak nyílása mellett kő középkori gótikus nyíláskeret, restaurálva, kiegészítve. A kapubejárat barokk kosáríves kőkeretben új szárnyak. A keret vállkővel és zárókővel, csonka gúla alakú kerékvetővel. A homlokzaton rendszertelenül szétszórt ablakok, kő- és vakolt keretben. Egy befalazott ívben most ablak. Az "Arany Sas" patika cégérét 1974-ben készítette Pölöskei József.
Az Arany Sas patika épülete a 15. század első felében épült kereskedőház. Többször átalakították: 1526-1541 között készült el a ma is fennálló összes dongaboltozat, a reneszánsz kor emléke a vakfülke. 1500 körül került a falra a mennyezetfestés: szürkéskék alapon sárga csillagos, "alkimista" mintázat. A 18. sz elején készült a téglavörös alaptónusú barokk falfestés és a "Jézus és a vérfolyásos asszony" jelenetét ábrázoló falfestés. Az épület mai, klasszicizáló homlokzata 1820 körül készült. Ebben az épületben működött 1750-1913 között az első budavári patika.