Bóbita Óvoda, Törökbálint

Bóbita Óvoda, Törökbálint

Tervező:
Helye:
2045 Törökbálint, Árpád u. 30.
Építés éve:
2010
Fényképek:
www.kalotherm.hu

 

Másfél évvel az alapkőletétel után átadták a Balázs Mihály tervezte törökbálinti Bóbita Óvoda 180 férőhelyes új épületét. A 250 millió forintos európai uniós támogatáshoz a város Önkormányzata több mint 400 millió forinttal járult hozzá.
A Kossuth-díjas Balázs Mihály tervét 65 pályázó közül választották ki, legfontosabb meghatározója az óvoda új épületének a természetes anyagok, a környezetbarát technológiák használata, és az energiatakarékos megoldások. Az épület egy része a föld alá került és zöldtető fedi be, a hűtésről-fűtésről pedig geotermikus energia gondoskodik. Pénzes Józsefné, az óvoda vezetője elmondta, hogy az új épület orvosolja az évek óta – a budapesti agglomerációra egyébként jellemző – zsúfoltságból és az óvodai túljelentkezésből eredő gondokat.

A fejlesztés eredménye, hogy hat csoportszobával, mindegyikhez külön terasszal, az udvaron pedig játszó- és pihenőtérrel bővült az intézmény. Az óvoda egy patakparton helyezkedik el, a konyhakertek, gyümölcsfák, madáretetők, szelektív hulladékgyűjtés, kerékpártároló a zöld környezet szerves részei. Az épületgépészetben is környezetbarát technológiák használatát részesítették előnyben, a világításnál energiatakarékos megoldásokat alkalmaztak.
Az épület hozzájárul az óvoda pedagógiai programjában megfogalmazott egészséges, természetbarát és környezettudatos neveléshez. Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott támogatás összege 250 millió forint. A hatcsoportos óvoda megépítéséhez Törökbálint Város Önkormányzata a telken és a közműépítésen kívül 488 millió 958 ezer forinttal járult hozzá.