Lakóház a Csaba utcában, Budapest

Társasház, Kaszab Miklós

Lakóház a Csaba utcában, Budapest

Tervező:
Kaszab Miklós
Helye:
1122 Budapest, Csaba utca 7.
Építés éve:
1910

 

A század elején a Maros utca Városmajor utca között, a Csaba utca felőli három telket közel egyszerre 1910 és 1920 között zárt belső udvaros, négy és ötszintes függőfolyosós szecessziós jellegű lakóházakkal építették be, ahol az egyes telkek közös határoló vonalában, az utca felé udvaros kialakításúak az épületek, és az utcától távol eső telekhatáron többnyire alacsonyabb épületszárnyakkal kötötték össze. A tömb legértékesebb, legjobban megformált épülete a Csaba és Maros utca sarkán épült 4 szintes, manzárdtetős épület. A Maros utca 30/b alatti épülettel, mellyel a Maros utca felől össze is épült – a közös udvarra nézőgarázsokat tartalmazó összekötő szárnnyal – a Maros utca felől teljesen azonos a homlokzati kialakítása, kivéve a bejárati ajtaját, mely a Csaba utca felől van. Az épület sarka félköríves, az utca lejtéséből adódóan itt már 5 szintes, az alsó szinten középen bejárattal. Szintenként 3-3 ablakos homlokzata a felső két szinten visszaugrik, és a negyedik szinten terasz, az ötödiken franciaerkélyes kialakítású lapostető saroktoronyként „fordítja” át az épületet a Csaba utcába. A Csaba utca felől az épület az utcavonalra épült. A homlokzat tengelyében van a lakóház bejárata. A homlokzat nyílástengely ritmusa 1+3 ablak + lépcsőház +3 ablak +1. A homlokzat szimmetrikus, de a két szélső mezője eltérő kialakítású. Jobb oldalon az első emeleti részben balluszteres erkély felett enyhén kidomborodik a két felső szint. A bal oldalon az erkély felett íves nyílású fedett – nyitott terasz van, s a felső szinten terasszal fordul át az épület a Csaba utca felőli , a szomszédos házzal közös udvarra. A bejárat feletti, félszint magas konzolon kifelé elliptikusan domborodó üvegezett lépcsőházi homlokzat fémfedésű félgömbben végződik, a párkány vonala alatt. Az épületen körbefut a magasföldszint ablakkönyöklőéig érő kifele félkörívesen domborodó szürke bordázott lábazat. A belső udvar felőli homlokzat egyszerűbb kialakítású.

Olvasói levél:

Nagy örömre találtam meg a Budapest 12. kerület Csaba utca 7-ről , melyet Kaszab Miklós tervezett. Én életemnek egy jelentős részét töltöttem el a 7/A harmadik emeletén.
Az épületcsoportról kapott információk sugalltak arra, hogy írjak Önöknek. A Csaba utca, Maros utca sarkán lévő épület harmadik emeletén van egy zárt körerkély. A szüleim lakása ebből a három erkélyrészből az akkori leválasztások miatt a Maros utca felé eső két részt tartalmazta.
Tudni kell, hogy ez, az erkélysor a hatvanas évekig nyitott volt. Bár kis gyerek voltam akkor, de emlékeim szerint először a szomszédunk tett fel belülről nyitható zárt ajtókat az Ő részére eső erkélyre. Ezt követően Édesapám Perger Károly is lezárta az erkélyt. Az ajtók kivitelezését, elkészítését, felszerelését maga végezte el. Igaz a mostani állapot már egységes homlokzatképet mutat, de az akkor házilag készített ajtók adták meg azt a képet, amit ma láthatunk a Csaba utca 76A harmadik emeleti erkélyén.

ifj. Perger Károly

Nyomtatás