Shambala ház, Budapest

Shambala ház, Budapest

Tervező:
Helye:
1121 Budapest, Gereben utca 10.
Tervezőiroda:
Munkatársak:
Gulácsi Norbert, Ilku Gyögy | látványtervek: Onodi András | statika: Szántó László, Bartha Enikő | gépészet: Koralovszky László, Zsebi László | elektromos: Balázs Judit | közlekedés: Szegő János, Balogh Balázs | kert: Török Beatrix | interior: Rőth Renáta
Építés éve:
2008
Fényképek:
Darabos György, Rőth Renáta

 

A képzőművész megrendelővel kialakított épület egyfajta társművészeti hangra talált a tervezés és kivitelezés munkáinak folyamán. Építészeti elgondolásaival, elrugaszkodva a szokásos befektetői hozzáállástól, a lakóépületek palettáján olyan közönséget tud megfogni akik szakítani szeretnének a hagyományos építőipari klisékkel rendelkező épületektől. Egyedi formavilágával a természeti környezettel kapcsolatot teremtő módon, igényesen kialakított, magas szintű elvárásoknak megfelelően tervezett lakóterekkel tulajdonosi oldalról is értékre lelt az épület.
A változatos és intenzív természeti környezet alkalmazkodó, érzékeny épületet kívánt. A természetes - fa törzs -, vagy ahhoz szorosan kötődő - gyalult fa forgács - formákat idéző tetőfelületű épület anyaghasználatában is az egyszerűség elve érvényesül, hiszen az íves cink felületeket, fa és üveg elemek tagolják, míg a függőleges felületek kő burkolatot kapnak. A telek domborzati viszonyai kizárólag olyan alaprajzú épület elhelyezését teszi lehetővé melynek két széle közötti magasságkülönbség nem haladja meg a szintmagasságot, így a tervezett épület a visszaállítani kívánt természetes környezetben kialakítható. Ennek figyelembevételével a tömegalakítást trapézzal metszett henger formai forgatásával és eltolásával a szabályozás adta kereteken belül legjobban szolgálja az alaprajzi méretek és magasságok összehangolását. A kinyíló trapéz forma ezen felül lehetővé teszi, hogy az épület minél jobban megnyíljon a panoráma felé, és kövesse a szintvonalakat.

A ház a Gereben u. felől 40 m-es távolságra, a hátsó (22m) és oldalkert (10m, 7,5m) betartásával került elhelyezésre. Az épület a telken viszonylag hátra húzva került elhelyezésre, hogy még a földszinti lakások is kellő kilátást kapjanak.
Az épület megjelenésénél, tömegének kialakításánál a harmonikus környezetbe illeszkedés volt a legfontosabb szempont. A tervezett épület főhomlokzata, íves tetővel fedett, üvegfelületeivel és a panorámára hangolt lakófunkciókkal légiesen jelenik meg a hegyvidék forma világában és intim módon biztosítja az épület elhelyezkedését is.

Pince szint:A pince szinten 9 gépjármű elhelyezését biztosító teremgarázs kerül kialakításra. A pince szinten kerül elhelyezésre továbbá a gépészeti helyiség (kazánház), a főelosztó, valamint lakásonként 1-1 db tároló, illetve egy közös tároló helyiség.
Földszint:A földszinten 4 db lakás kerül kialakításra, melyek megközelítése a lépcsőházból, illetve a liftekkel a közös föld alatti folyosóról lehetséges. A földszinti lakások nagyjából megegyező méretűek és nappali + két hálószoba + fürdőszoba + konyha-étkező + WC + gardrób helyiségekkel rendelkeznek. Ez alól kivétel a 2. számú lakás, ahol egy nagyobb méretű nappali és csak egy hálószoba került elhelyezésre. A földszinti lakások önálló kert kapcsolattal rendelkeznek. A földszinti lakásoknak csak a Gereben utca felé és az oldal homlokzaton van természetes bevilágításuk, mert hátsó homlokzatuk a föld alatt van, így a helyiségek elrendezésénél ezt figyelembe kellett venni.
I. emelet:Az I. emelten 3 db lakás található. A lakásokat szintén a hátsó, de már nem föld alatti folyosóról lehet megközelíteni. Középen egy nagy és a két szélén két db kétszintes lakás, aminek felső szintje a tetőtérben található. A középső lakásban nappali + 4 db hálószoba + 2 db fürdőszoba + konyha-étkező + gardrób került elhelyezésre, míg a két szintes lakások esetében plusz 1 db fürdőszoba található.
Az épületben 1 db lépcsőház és 2 db lift található, hogy a közlekedő terület minél racionálisabb és minél kisebb helyen elférhessen, hiszen az épületben nem került kialakításra klasszikus lépcsőház ezzel is fokozva a lakások intimitását.

Forrás: Shambala Stúdió