Art Hotel Szeged

Art Hotel, Szeged

Tervező:
Helye:
6720 Szeged, Somogyi utca 16.
Építésziroda:
Balogh és Széll Építész Műterem
Munkatársak:
Juhász Zsolt, Házy Zsolt Róbert | statika: Kocsis György | mélyépítés: Ament András, Manninger Marcell | elektromos: Papp Antal | épületgépészet: Kisapáti Szilárd, Tóth Tamás gépészmérnök, Tóth Zoltán | közmű: Fodor Ildikó | út: Bombolya Erzsébet | kertészet: Rácz Mária | szigeteléstechnika: Záhonyi Iván | konyhatechnológia: Kelemenné Takács Katalin | tűzvédelem: Miskolczi László | akusztika: Józsa Gusztáv | belsőépítészet: Resli Béla, Katona Zoltán
Építés éve:
2012
Fényképek:
Fejes László

 

Az Art Hotel Szeged belvárosában, műemléki környezetben épült fel a Balogh és Széll Építész Műterem Kft. (Balogh László, Juhász Zsolt és Házy Zsolt) tervei alapján. A szálloda Szeged téglaarchitektúráját is megidéző külső megjelenése a Dóm teret meghatározó épületekre reflektál, belső tereit az elegancia és letisztultság jellemzi.
A 2013. májusában nyílt szálloda egyetlen magyarként bejutott a CEEQA (Central and Eastern Europe Real Estate Quality Awards, Közép- és kelet-európai ingatlan minőség díj) tíz jelöltje közé a szálloda, szabadidő és lakóépület-fejlesztés kategóriában. Az Art Hotel épülete Szeged történetileg védett belvárosában, műemléki környezetben, a középkori "Palánk" városrész régészeti érdekű területén található. Közvetlen közelében a Dóm tér helyezkedik el, ahol a két világháború közötti korban, Schulek Frigyes és Foerk Ernő tervei alapján épült Fogadalmi templom, valamint a Rerrich Béla által tervezett püspökségi és egyetemi műemlék épületegyüttes áll.

A szálloda telke közvetlenül a Dóm térre néző, 1984-ben Pomsár János és Péterfia Borbála tervei alapján épült Somogyi Könyvtár mellett található. Annak idején a szóban forgó építési terület, egy régi belvárosi épülettömb egy részének az elbontásával jött létre. Az Art Hotel Szeged új épülete helyén, valaha Nyílvesszős-házként elhíresült klasszicizáló, műemlékjellegű épület is állt.
Az Art Hotel Szeged épületét nem a hivalkodás, a felesleges részletek halmozása jellemzi. A Szeged téglaarchitektúráját is megidéző külső megjelenés a Dóm teret meghatározó épületekre reflektál. A tervezés folyamán lényeges szempont volt, hogy az új épülettel nem akartunk kiugrani a környezetéből. Fő törekvésünk, hogy az eredeti, keretes beépítésű, középkori Palánk-tömböt legalább kis mértékben sikerüljön helyreállítani, megidézni. Sajnos ez korábban a Somogyi Könyvtár megépítésekor gazdasági okok miatt nem valósulhatott meg, pedig az akkori tervezői szándék szintén ugyanez volt. Az Art Hotel Szeged új épülete 4*-os szállodát, üzleteket, vendéglátó egységeket és mélygarázst magába foglal. A hosszú évekig időszakosan működő, kedvenc szórakozóhely, a "Sörkert" helyén épülő szálloda belső tömbjét mindenképpen fel szerettük volna tárni, hogy az újonnan kialakuló belső udvar, átrium, természetesen színes programokkal megtöltve Szeged szerves, közösségi terévé tudjon válni.
A tervezett épület alaprajzi kialakításának köszönhetően, a Somogyi utca felőli új, a szállodához vezető, főbejárati átjáró és a meglévő épület megnyitott szárazkapuja közötti területen egy díszburkolattal ellátott, parkosított belső udvar, átrium alakult ki. Innen a Somogyi Könyvtár irányába egy fedett, széles átjárón keresztül, a szállodai szobák erkélyei alatt kialakuló árkádsor mentén gyalogosan az Apáthy utcán keresztül közvetlenül a Dóm térhez juthatunk.
A tervezett épület teljesen két különálló, a pinceszinten tűzgátló előtérrel rendelkező, kártyás beléptető rendszerrel ellátott függőleges közlekedési maggal rendelkezik. Az udvari szárnyban lévő lépcsőház a két lifttel a mélygarázst, a szállodát és az V. emeleti gépészeti szintet, a Somogyi utcai szárnyban lévő füstmentes lépcsőház pedig a biztonsági lifttel csak a mélygarázst és a szállodát köti össze, de csak kiszolgáló, gazdasági funkciót lát el. A két lépcsőház között a szinteken belüli átjárás csak tűz esetén, meneküléskor biztosított. Az épületben két tűzszakasz található, az egyik a függőleges közlekedőmagok, a pinceszinti konyha és az összes felette lévő szint, a másik pedig a mélygarázs fennmaradó része.
Pinceszint: A pinceszinten kerültek elhelyezésre a Somogyi utcáról kétirányú, fűthető rámpával megközelíthető, az épületet kiszolgáló parkolóhelyek, amelyek a tervezett épületen belül több helyről is mind lépcsővel, mind pedig személyfelvonóval közvetlenül megközelíthetőek. Itt találhatóak még a szállodát kiszolgáló konyha előkészítő és öltöző helyiségei, az egyik szellőzőgépház, a karbantartó műhely, a különböző raktárak egy része, az elektromos kapcsolóhelyiség, a trafó, a zsírfogó, a hulladéktároló, valamint a gázfogadó helyiség. Az akadálymentes, lépcsővel és lifttel egyaránt megközelíthető, a Szegedi Szabadtéri Játékokat kiszolgáló közönségforgalmi vizesblokk épületrész a Somogyi Könyvtár Apáthy utca felőli végébe került.

Földszint: A tervezett épület a földszinten két épületszárnyra bomlik, egy Somogyi utcai és egy belső udvari épületrészre. A Somogyi utcai szárnyban található több különböző üzlet, a belső átriumba vezető szárazkapu, valamint a Boci Tejivó megközelítését biztosító lépcsőlejáró. A belső, "L" alakú, a Szegedi Közlekedési Társaság épületéhez zártsorúan csatlakozó szárnyban található az átriumból megközelíthető szálloda főbejárata a recepcióval és lobby bárral, az azokat kiszolgáló helyiségekkel (back office, londíner és technikai helyiség), az étterem, a főzőkonyha, valamint a férfi, női és az akadálymentes vizesblokk. Az Apáthy utca felőli, meglévő tűzfalat eltakaró épületrész összesen három szinten, teljesen külön bejárattal, függőleges közlekedési maggal és vizesblokkal rendelkező külön irodát, valamint a harmadik emeleti wellness részleget, valamint azt kiszolgáló gépészeti helyiséget tartalmaz. Még a Somogyi Könyvtár Apáthy utca felőli végén található a Dóm tér felől induló, a könyvtárt kiszolgáló új akadálymentes rámpa, amely mellé közvetlenül a pinceszinti közönségforgalmi WC megközelítését biztosító lift és a kültéri fedett lépcső, valamint egy kisebb fogyasztótérrel, kiszolgáló egységekkel és pergolás terasszal ellátott kávézó kerül.
I. emelet: Az első emeletre a szállodai recepcióból induló főlépcsőházon és két liften keresztül juthatunk fel. A középfolyosós alaprajzi elrendezés következtében a szállodai szobák a Somogyi utcai oldalra, a Somogyi Könyvtárra, valamint a belső udvar felé néznek. A 4*-os szállodai előírásoknak megfelelően a szobák legalább 24 m2-esek. Ezen a szinten előtérrel és fürdővel ellátott 19 db kétágyas, 1 db 4 ágyas apartman és 1 db kétágyas, akadálymentes kialakítású szoba található. Az építési telek belső részén, a telekhatár mentén került elhelyezésre a 120 fő befogadására alkalmas többfunkciós terem, valamint az azt kiszolgáló egyéb helyiségek. Ezen kívül a Somogyi utcai és az udvari szárny csuklópontjába a szállodai szobákat szintenként kiszolgáló szobaasszonyi egység került.
II. emelet: A második emelet alaprajzi elrendezése alapvetően megegyezik az első emelet kialakításával. Itt is előtérrel és fürdővel ellátott 19 db kétágyas, 1 db 4 ágyas apartman és 1 db kétágyas, akadálymentes kialakítású szoba található. A szobaasszonyi egység is hasonló elrendezésű. Az első emeleti többfunkciós terem felett egy 50 fő befogadására alkalmas kisterem, a szállodai dolgozók iroda blokkja és a mosoda található.
III. emelet: A harmadik emelet alaprajzi elrendezése a Somogyi utca felőli, az illeszkedés miatt visszahúzott homlokzati sík miatt kis mértékben eltér az alatta lévő szintek kialakításától. Itt előtérrel és fürdővel ellátott 17 db kétágyas és 1 db 4 ágyas luxus lakosztály található. A szobaasszonyi egység elrendezése a másik két szinthez hasonló. Erre a szintre, a többi kiszolgáló egység fölé került a wellness központ, amely egy átkötő híddal az Apáthy utcai "penge" épületszárnyhoz is közvetlenül kapcsolódik. A pihenő terület, amely közvetlenül a lépcsőház és a liftek mellett található egy belátást gátló előtéren keresztül közelíthető meg. A szállóvendégeken túl a városi vendégkör kiszolgálásának az érdekében egy férfi-női és akadálymentes öltöző és WC csoport is kialakításra került. A központban két zuhanyzóval ellátott masszázsszoba, egy finn szauna, egy infraszauna, egy gőzfürdő, két élményzuhany, egy dézsazuhany és egy a Dóm tér felé lenyűgöző panorámával rendelkező jacuzzi kapott helyet.
IV. emelet: A terasz- és zöldtetővel ellátott negyedik szint minden irányban visszahúzott épületrész, itt előtérrel és fürdővel ellátott 8 db kétágyas és 3 db penthouse apartman létesült.
V. emelet: Az ötödik, zöldtetővel ellátott, szintén visszahúzott szint a gépészeti tereknek ad helyet. Ez a terület a szálloda lépcsőházából, s azok liftjeivel közelíthető meg. Itt található a kazánház, a hűtési-hőközpont, a szellőzőgépház és tetőn kívül a folyadékhűtő. Az ötödik emelet felett a lapostető egy részén a zöldtető mellett még sík napkollektorok is elhelyezésre kerültek. Az épület másik fő látványossága a Dóm térre nyíló kilátás mellett az a különleges ablakrendszer, amely alkalmas arra, hogy mindig az alkalomhoz illő díszkivilágítást kapjon az épület.
A belsőépítészeti megoldásokat szintén a racionalitás, a letisztultság jellemzi. Ennek egyik csúcspontja Losonczi Áron fényáteresztő betonpult eleme. Jellemző a fa, fahatású alapanyagok, természetes alapanyagú textilek használata, a földszínek és narancs váltakozása emeletenként. A fürdőterekben a sötétbarna - világos bézs - króm hármas dominál. A racionalitás egyébként a bútorok, világítótestek kiválasztásánál is meghatározó volt. Szerencsére a kiegészítő bútorok, illetve a burkolatok közül sok az olasz design kifinomult termékei közül került ki.

Balogh László