ÖtletFARM - irodapályázat

ÖtletFARM - irodapályázat

Tervező:
Munkatársak:
Debreczeni Péter, Petró Margó
Építésziroda:
Helye:
1051 Budapest, Vigyázó Ferenc utca 4.
Tervezés éve:
2010

 

Koncepció
Az irodaterv fő koncepciója a kreatív munkában tapasztalható ritmus-különbség, az elmélyülés és feldolgozás, a kreatív és operatív munkafolyamatok egymást követő váltakozása. A tervezéskor két fő alapelvre építettünk: egyrészt a terv célja, hogy a kreatív, ötlettermelő terek kreatív módon állíthatóak elő, tehát már a tér elfoglalásakor magunk formáljuk a számunkra legmegfelelőbb, leginspirálóbb környezetet. Másrészt a munkateret, ahol a konkrét feladatok megoldása zajlik, hangsúlyosan kívántuk kijelölni. Megpróbáltunk megteremteni a szeparált együtt-dolgozás terét, ahol mindenki a saját intimitási szintjének megfelelően tud munkakörnyezetet kialakítani magának. A cél tehát az volt, hogy egy rugalmas irodateret alkossunk, ahol viszonylag szigorúan kijelöltük az irodai élet tereit és funkcióit, ugyanakkor ezekhez a kijelölt, meghatározó terekhez változtatható, mobil elemeket kapcsoltunk.

Irodatér
A legdominánsabb elem az irodatérben található, a minden munkahelyet magában foglaló asztal-elem. Ennek mentén folyik a konkrét munka, a helyek variálható módon alakíthatóak ki, választható, ki hova ül, stb. Ez a zóna a munkáé. Az így szabadon maradt falfelületek biztosítják a helyet a munkából való szándékos, kreatív cél érdekében történő kizökkenéshez, valamint a szabadon használható, variábilis elemek tárolásához, átalakításához. Az irodát meghatározó közös munkateret tehát egy munka-zónára és egy körben elhelyezkedő kreatív zónára osztottuk.
A másik meghatározó elem a harmonika szerű fal-elem, amely az egyik ötletelő szobát és igény szerint a főnöki asztalteret tudja szeparálni. A harmonika-kihuzat elven működő fali elem ugyan fixen áll a térben, mégis hangulatában képes megteremteni az épp csak most lehúztam a falat érzését. A ténylegesen lehúzható harmonika-elemek a főnöki asztalnál találhatóak, illetve a lazító térben. A harmonika-elem és az egy, meghatározó funkciót kijelölő alapelem a többi térben is megtalálható.
Az asztalnál a szeparálhatóságot az ún. tripod bútorral oldottuk meg, amely a szélső falakra akasztva tárolható, három-lábú görgős panel, amivel igény szerint elválaszthatóak a munkahelyek. Az asztal középső sávja tárolásra alkalmas: növény, vezetékek, egyéb irodai eszközök számára. A mennyezeten az asztal sávjában futnak az elektromos és gépészeti vezetékek és elemek, valamint az iroda általános világítása is itt található. A falak mentén egyedi tervezésű, válogatott, átalakítható, kihúzható, eltolható, kifordítható bútorok vannak (hintaszék, állólámpa, görgős bútor, fogasok, bordásfal és újságtartó, olvasó-boksz, stb.). Az asztalon két átjárót is elhelyeztünk: ezek a padlón elhelyezett fellépőből és az asztallap lesüllyesztéséből alakulnak ki, így az asztal-elem nem szakad meg.

Grafika
A koncepció meghatározó eleme az átalakíthatóságot mintegy ajánló, láttató grafikai megjelenés a falakon és a padlón. A padló az irodatérben az asztal alatt öntött padló, az iroda többi részén mintában rakott parketta. A grafika a parketta egyes elemeinek lazúrozásából alakul ki, a falon és az öntött padlón pedig folytatódik ez az elv.

Funkciók
Az irodába egy bejárati lehetőséget hagytunk meg, valamint biztosítható, hogy a konyhából a gangra ki lehet járni pl. dohányozni ebéd után. A bejáratnál közvetlenül található a recepció tere, amelyből leválasztottuk a mosdó tereit, így külön kialakítható a vendégmosdó is. Az irodatérből közelíthető meg a többi funkció: egy térben alakítottuk ki a tárgyalót a moziteremmel, ahol a moziterem egy kihúzható steppelt komód-szerű bútorból állítható elő, ilyenkor az asztal a vászon alá tolható. Az irodatérben kialakított ötletelő helységen felül kialakítottunk még egy lazító-pihenő teret, ahol játékos időtöltés mellett akár ötletelni is lehet. Ez a tér vezet át a konyhába.

Állandó elemek
Az irodatérben az asztal és az ötletelő szoba funkcionál állandó elemként. A recepciós térben a szintén harmonika-elvet megjelenítő pult az állandó elem, a tárgyalóban pedig a moziterem padjaként kihúzható bútor. A lazító szobában a steppelt filcből készült ülőfal/gardrób funkcionál állandó elemként, a konyhában pedig a munka- és étkező pult.

Választott anyagok és bútorok
Az iroda hangulatának kialakításánál egy maximálisan variálható, mégis egységes hangulatot árasztó koncepció megteremtése volt a cél. A tárgyalóban és az olvasó-boksznál alkalmaztuk a Kvadrat cég North Tiles elnevezésű flexibilis fali elemcsaládját. Ez egy tetszés szerinti szín- és anyagkombinációból kialakítható egyedi fal, ahol mi a filc alapanyagot választottuk, és a Republic Group színéhez a kéket és a szürkét hozzáadva alkottuk meg az elem arculatát. Ezek a színek koncepcionálisan végigfutnak a tereken más-más arányban. A filc anyagot is alkalmaztuk a többi térben is, steppelt filcből alkottunk bútorokat, falakat. Steppelt hatású a csempe is a konyhában és mosdókban. Ezen felül természetes formavilággal rendelkező, főként fa anyagú kiegészítőket választottunk, valamint fehér székeket. További anyagként jelennek meg a réz és réz hatású felületek a konyhában, valamint a mennyezeti vezetékeken. A cég logóját a recepción és a tárgyalóban használtuk fel.

Forrás: www.atelierarchitects.hu